Sixty four Foxy Faces

on

‘Heb je nog niet genoeg vossenfoto’s?’ Een vraag die ik zó vaak krijg. Waarop mijn standaard antwoord is: ‘Nog láng niet!’ Die foto’s zijn slechts een heel mooi excuus om al ruim tien jaar lang deze fantastische dieren totaal plat te stalken. En nee, ik krijg er geen genoeg van. Sterker nog, elke dag vind ik ze nog een beetje liever, leuker en mooier.

64 vossen portretten
64 vossen portretten

De glimlachende vos

‘Mijn’ eerste vos (2009) herinner ik me nog als de dag van gisteren. Een mooie dame die altijd leek te glimlachen. Genieten had haar middelste naam geweest kunnen zijn. Het verhaal gaat dat ze als weesvosje is grootgebracht door boswachters. Of het waar is weet ik niet. Ik weet wel dat ik verbaasd was over haar vertrouwen in mensen. Soms zat ik in een duinpan en verraste ze me met een bezoekje. Rustig kwam ze naast me zitten, keek me aan en kneep tevreden met haar oogjes. Ik keek terug, deed hetzelfde en…de wereld was heel even perfect. Zij leerde me de kunst van het ‘in het moment zijn’.

glimlachende vos
De glimlachende vos

Platkoppen & Langneuzen

In die tijd liepen er in dat gebied grofweg twee soorten vossen rond. Er was een groep die oogde alsof elk onderdeel uit een ronde mal kwam gerold: Opvallend ronde oren, grote ronde ogen, fluffy ronde lichamen en ronde gezichten met een korte neus. Deze vossen doopte ik, liefdevol bedoeld, De Platkoppen. Daarnaast liep er een tweede familie rond met een bijna tegenovergesteld uiterlijk. Prachtig oranjerode, slanke vossen met een natuurlijke elegantie, lange puntige oren en grote schuine ogen die hen een bijna zwoele uitdrukking gaven. Geïnspireerd door hun uitzonderlijk lange neus noemde ik hen – hoe kan het ook anders- De Langneuzen.

Langneus – en profile

Platkop – En face

De doorsnee vos

Hoewel familie Platkop en Langneus rivaliserende clans waren, vermoed ik dat er regelmatig een liefdes-onderonsje moet hebben plaatsgevonden. Door de jaren heen zag ik langzaam zowel de ronde als de scherpe kantjes zo goed als verdwijnen. Langneus en Platkop en vermengden zich tot een vossenvariant die je als ‘Doorsnee Vos’ zou kunnen typeren.

De ‘doorsnee vos’, een soort archetype vos met ‘gewone’ oren, ogen en gezichtsvorm.

‘Hoe kun je die vossen allemaal uit elkaar houden?’ Inmiddels moet ik grof geschat zo’n 50 vossen ontmoet hebben. En toch is het simpel: ‘Precies zoals je 50 mensen uit elkaar houdt’. Zoals je buurvrouw meestal niet verwart met je tante, zo ziet de vos in de zeereep er anders uit dan die vos aan de bosrand. Elke vos heeft haar eigen gezicht. De één heeft chocoladebruine ogen, de ander goudgeel. Sommige vossen hebben grappige kleine wenkbrauwtjes of hele lange snorharen, prachtige eyeliner of opvallend witte wangetjes. Maar vooral hebben ze allemaal een andere expressie. Sommige vossen zijn echt grenzeloos vriendelijk. Andere net wat nukkiger. Er zitten uitzonderlijk slimme exemplaren tussen en wat meer klungelige varianten. Sommige vossen lijken bijna verlegen. Anderen hebben een attitude waar je U tegen zegt. En heel soms verdenk ik vossen er wel eens van dat ze stiekem een gevoel voor humor hebben. Maar dat kan ook mijn projectie zijn.

Hebben vossen humor? Ze kunnen in ieder geval grappig kijken.

64 Persoonlijkheden

Hoe dan ook…al die totaal verschillende karakters, worden weerspiegeld in hun gezicht. En héél soms wordt er, als een mooie groet uit een Platkopverleden, een welpje geboren met een allerliefst klein neusje, extreem ronde oortjes en zo’n grappig rond lichaampje. Ze kijkt ze me aan, knijpt met haar oogjes, ik doe hetzelfde terug en de wereld is weer heel even perfect.

zen vossenwelpje
Ronde oren, rond gezichtje, knijpoogjes…check!

En mocht je nog steeds denken dat een vos simpelweg een vos is…? Kijk dan eens diep in deze 128 ogen en…think again!

Vossenfeitjes

Vriendelijke vossen
Laat het mijn geliefde katten maar niet horen, maar vossen zijn de liefste dieren die ik ooit ontmoet heb. Hoewel ze onderling wel flink kunnen kibbelen om eten of territorium zijn ze vooral opvallend zachtaardig.

Vriendelijke vos

Doetjes
Onder onze diersoort zijn de mannetjes dominant. Ze sloven zich uit, blazen zich op en spelen graag de baas. Bij vossen zijn de mannetjes juist het meest zachtaardig en ze wachten rustig af tot de vrouwtjes uitgeschreeuwd zijn.

Man-vos
Man-vos

Vos specialiteiten
Elke vos heeft zijn eigen specialiteit. Sommigen zijn meesters in het maken van muizensprongen. Anderen loeren tussen het riet naar watervogels. Sommige vossen klimmen zelfs in bomen, op zoek naar vogelnestjes!

Langneus vos
Langneus vos

Geweldige oren
Wist je dat vossen op gehoor larven kunnen vinden? Al lopend houden ze hun kop schuin, oortje naar links, oortje naar rechts. Ineens stoppen ze…beginnen verwoed te graven en…hebbes!

vos portret
Eén van de eerste Platkop vossen

Nachtbrakers?
Vaak wordt gedacht dat vossen enkel nachtactief zijn, maar wij hebben ze nachtactief gemaakt. Door ze te bejagen werden ze gedwongen ons uit de weg te gaan. Vossen die niet bejaagd worden zijn vaak (ook) dagactief, met als leuk bijkomend voordeel dat wij dus van ze kunnen genieten.

vossenportret
Eén van de eerste Langneus vossen

Zenvossen
Vossen zijn de kunst van het Zen zijn volledig meester. Als er niet gejaagd, gezoogd of verdedigd hoeft te worden, dan is er nog maar een ding belangrijk: Ogen dicht, neus in de lucht en…genieten maar. Hier en nu.

n vos
Zen vos

Helpende hand
Hoewel vossen solitaire dieren zijn en alleen jagen, niet in een pack, zoals wolven, hebben ze sterke familiebanden. Dochters blijven één tot twee jaar bij hun moeder en leren zo alle fijne kneepjes van het vossenvak. In ruil daarvoor helpen ze mama bij het grootbrengen van de welpen.

vossenportret
Vossenportret in warm licht

Vossen zijn fantastische ouders. Zeker de moeders die minstens zo’n 10 maanden voor hun welpen blijven zorgen. Daarna is het de bedoeling dat de (inmiddels vruchtbare) zoons op eigen poten leren staan.

Jonge vos
Jonge vos

Veel smaakjes
Vossenkarakters verschillen onderling misschien wel net zoveel als mensenkarakters. Je hebt ze echt in alle smaakjes: Verlegen en arrogant, van muurbloempje tot haantje de voorste, chronisch blij of notoir sacherijnig. Behulpzaam of eigengereid. Ondeugend en schattig. Noem het en je hebt er wel een vossenversie van.

Stoere man vos
Stoere man vos

Knuffelkonten
Vossen zijn enorme knuffelkonten. Echt elk excuus wordt aangegrepen voor een goeie knuffelsessie. Onder het mom van ‘Zal ik even die teek bij je verwijderen?’ worden non stop gezichten wederzijds afgelebberd.

Vossenwelpje
Vossenwelpje

Veelkleurig
Zoals op de foto te zien is hebben vossen altijd bruine ogen. De kleur vacht verschilt van wat saai peper en zout, bijna goudgeel, tot oranjerood. De kleur kan per jaar en seizoen ook nog wat variëren. En als je heel veel mazzel hebt kun je ze zelfs in het zwart (melanistisch), roodzwart (cross fox) of wit (albino) aantreffen.

vos portret
En sommigen hebben de brains én de beauty 😉

Ondeugend
Hoewel vossen veel liever zijn dan ik ooit had kunnen denken zijn ze soms wel ondeugend. Vossen begraven prooien voor later en markeren de plek door eroverheen te plassen. Luie collegae maken hier handig misbruik van door de prooi van een andere vos op te graven in plaats van er zelf één te vangen.

vossenportret

Young & eager

Glimlachende vossen
Ze zeggen dat vossen niet kunnen glimlachen. Zelf heb ik zo mijn twijfels over….😉

Glimlachende vos
Glimlachende vos

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. neltalen@kpnmail.nl schreef:

  Roeselien bedankt voor je prachtige vossenfoto’s. Net als bij mensen, zoveel verschillende karakters en uiterlijkheden. Heel fraai hoe je het in beeld hebt gebracht en hebt beschreven. Ik heb ervan genoten!

  Groetjes Nel

  1. roeselien schreef:

   En jij bedankt voor je mooie reactie, Nel….. Het zijn inderdaad echt karaktertjes en leuk dat je dat ziet…:) En ervan geniet 😀

 2. Willem Hovinga schreef:

  Schitterende platen stuk voor stuk. Ik geniet hiervan

  1. roeselien schreef:

   Dankjewel, leuk om dat te lezen! 🙂

 3. Geweldig, al die vossengezichtjes. En ik weet…..elk een eigen karaktertje. Prachtig verhaal erbij. En leuk om al die portretjes, zeker van de oudere vosjes, zo te zien.
  groetjes Ghita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s