118. De wonderen zijn terug!


Picture this……

…..een tropisch strand…
…waar het geluid _x1b4474_zeevonkvan de branding vermengd wordt met het geschreeuw van apen en ondefinieerbare exotische vogels. Waar kreeften in palmbomen klimmen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Waar de 50 tinten groene  jungle vrijwel naadloos overloopt in alle gradaties zeeblauw die een mensenbrein maar kan verzinnen. Niet dat ik daar veel van zag, aangezien de zon vóór het toetje al onderging en het begrip straatverlichting daar waarschijnlijk nog steeds niet is uitgevonden. Het was daar dus donker, zoals wij het alleen in onze duisterste dromen kennen.

Daar liep ik. Nergens vandaan en niet specifiek ergens naartoe; simpelweg mijn tenen achterna, omdat het warme natte zand voelde naar meer…

Het enige aanwezige licht kwam van boven, in de vorm van miljarden fonkeltjes, over de hemel uitgestrooid als glitterpoeder. In dit land wordt op sterren namelijk niet, zoals hier in Nederland, bezuinigd. Evenmin als op het eindeloos omklappen van golven. Dikke schuimkoppen bleven maar komen en gaan, alsof het niets kostte. En ook ik liep volkomen moeiteloos verder in de eindeloosheid van de avond, zonder doel, met slechts zicht op een vage illusie van zeeschuim….

De hemel op zijn kop

…tot er zich plotseling iets voordeed dat ZO opvallend, vreemd en onbekend was, dat ik twijfelde of ik niet droomde. De sterrenhemel leek naar beneden te zijn gedwarreld, om vanaf de bodem haar miljoenen minuscule ledlampjes via de golven naar boven te laten schijnen. De tot dan toe bijna onzichtbare zee veranderde langzaam maar heel zeker in een enorme blauwe lichtbak! De hele branding lichtte op in felblauw, als ware de zee veranderd in een enorme Philips ambient light.
Wat wás dit? Wie had al die Tinkerbellen losgelaten?!

Als een kansloze schipper, verleid door het prachtige gezang van sirenes – de dochters van zeegoden- werd ik richting het water gelokt door dit bijna onweerstaanbaar blauwe elvenlicht. Wellicht zou ik  hetzelfde lot als de arme schippers ondergaan zijn, als de betovering niet plots verbroken was geworden door een blik op de grond onder mijn voeten. Ik werd achtervolgd door een spoor van licht! Elke stap liet een afdruk van blauw knipperende lampjes achter, waardoor ik me een soort Moonwalkende Michael Jackson waande.
In een betoverende houdgreep van fascinatie tussen het fonkelend spoor achter me en de eindeloze blauwe energie voor me, werd heteen avond om nooit te vergeten. Ik mocht de ademloze getuige zijn van een lichtshow waar Vangelis zijn vingers bij af zou hebben gelikt.

Na een paar weken landde ik weer in mijn eigen, aardig magieloze Nederland en – nieuwsgierig als ik ben – moest ik het weten; Wát dan. En hóe dan… ?!
In die tijd waren Wifi en 3G nog volkomen science fiction, dus ik was blij toen Google eindelijk de de verlossende woorden toonde: Het blauwe mirakel had een naampje: Bioluminiscente alg. De meer populaire term zeevonk doet dit blauwe wondertje gelukkig iets meer eer aan.
En, zoals wel vaker het geval is, riep dit antwoord alleen maar meer vragen op:

 • Waarom geven ze licht?
 • Zijn ze giftig?
 • Hoe laden ze zich op?
 • Communiceren ze met die lichtjes?
 • Of is het enkel voor de mooi?
 • Zijn het diertjes?
 • Of plantjes?
 • Waar zijn ze als ze niet hier zijn.
 • Of zijn ze altijd hier, maar doen ze soms het licht uit?
 • Wanneer en waar worden ze geboren?
 • Hoe lang leven ze?
 • Zijn ze er ook in het oranje, of roze?

Maar de Vraag der Vragen bleef al die jaren: Zal ik deze magie óóit weer mogen meemaken…? En hoe dan…. Waar dan…?

Picture this…..

…een wat minder exotische setting
Tussen de Koninklijke Reddingsbrigade en Zeezicht, in een nachtelijk zee, verlicht door windmolens en boten,  mocht  ik na 10 lange jaren het Blauwe Wonder eindelijk opnieuw zien! En geloof me, mocht je ooit getuige worden van zo’n indrukwekkende Glow-in-the-dark-branding, dan wordt de omgeving als vanzelf onbelangrijk. De totale blauw-OD laat je spontaan vergeten dat je überhaupt op aarde bent.

Eindelijk weer fonkels. Eindelijk weer betoverd worden. De magie is terug…..

Zeevonk; blauw oplichtend zeewater veroorzaakt door bioluminescentie
Zeevonk; blauw oplichtend zeewater veroorzaakt door bioluminescentie. Vooral tijdens zwoele zomeravonden is de kans op zeevonk aanwezig.
_X1B4474_zeevonk
Het is niet bekend waarom het ‘lichten der zee’ optreedt. Mogelijk is het een afweermechanisme om belagers af te schikken, misschien ook simpelweg bedoeld om te veel zuurstof te verbranden.

_X1B4471_bioluminescentie

Als ribkwallen of oorkwallen of zogenaamde ‘zeedruifjes’ zeevonk hebben gegeten, kunnen ze ook oplichten.

_X1B4465_zeevonk
Zeevonk is een pantserwier (een heterotrofe dinoflagellaat), een groep eencelligen waarvan niet bekend is of het planten of dieren zijn.

 

_X1B4460_noctiluca scintillans
Zeevonk is niet giftig, maar bevat wel ammoniak. Zwemmen in grote hoeveelheden zeevonk is op zich niet gevaarlijk, maar wel kan er na afloop huidirritatie ontstaan.
_X1B4459_zeevonk
Zeevonk kan de zee overdag roodachtig kleuren, als ze bloeien.  Dit fenomeen wordt ook wel red tide, rode tij, genoemd.
_X1B4456_bioluminescentie
Zeevonk komt voor in zowel koele kustgebieden als baaien van subtropische gebieden.
_X1B4482_zeevonk
De bloei van zeevonk kan paars, rood of groen zijn. (deze lichten blauw op)
_X1B4465_zeevonk
Zeevonk produceert blauw licht bij beweging. Dan kan gebeuren door in zee te lopen of te zwemmen. Ook de beweging van de golfslag veroorzaakt dit effect; de branding geeft blauw licht.

 

 

 

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ria B schreef:

  Een jaar of wat geleden was het ..ergens…tussen Zandvoort en IJmuiden te zien….maar ja als wij in Zandvoort waren, was het in IJmuiden en visa versa.
  Nooit gezien dus 😂😂

 2. Hennie schreef:

  Je woordkeus is, als altijd, weergaloos. Ik waande me heel even op dat strand, met m’n blote voeten in het warme zand. Fantastisch verwoord èn fantastisch verbeeld.

 3. Alex M schreef:

  Prachtig omschreven. 25 jaar geleden dit misterieuze licht gezien in het Caribisch gebied en nooit geweten dat het ook in ons kleine koude kikkerlandje waar te nemen is.

 4. Andrea schreef:

  Ademloos heb ik het gelezen. Hoe jij dingen kan omschrijven kan ook alleen maar jij. Zo mooi alsof ik bij je ben om het te aanschouwen. Jij hebt echt een gave. En het is helemaal geweldig dat je het dan ook nog eens prachtig verbeeld erbij. Weer genoten.

 5. Gonnie schreef:

  Prachtig fenomeen. Ik kende het niet en alleen al door je verhaal spijt me dat. De foto’s erbij maken het compleet.

 6. KeesvanD schreef:

  Wat een fascinerende beelden. Ik heb ooit in de Adriatische zee iets degelijks gezien, toen talloze groene lichtjes door het water zweefden. In Maleisië waren op een avond bomen bevolkt met ontelbare vuurvliegjes die voor een prachtig schouwspel zorgden omdat ze allemaal lichtgroen oplichtten. Bioluminescentie komt dus vaker voor en is iedere keer weer spectaculair, zoals jouw beelden ook prachtig duidelijk maken.

 7. Marco Luijken schreef:

  Hoi Roeselien,
  Wat een gave en vooral bijzondere foto’s!! Waanzinnig mooi hoe je dit hebt weten te fotograferen. Prachtig die kleuren. Super gedaan!!

  Groetjes, Marco

 8. Ellen Denkers schreef:

  hoe bijzonder is dit om mee te mogen maken en dan ook nog je camera bij je te hebben, stel je voor dat die nog thuis ligt. Je moet er niet aan denken. Ikzelf heb het nog nooit mogen aanschouwen dus dank je voor de foto’s. Ontzettend mooi. Hopelijk komt het ook nog eens op mijn pad.

 9. fishhawk schreef:

  May we display your header on our new site directory? As it is now, the site title (linked back to its home page) is listed, and we think displaying the header will attract more attention. In any event, we hope you will come by and see what is going on at SiteHoundSniffs.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s