96. Objectief met Zoom.nl


Zoom objectief RoeselienEen tijdje terug werd ik door Zoom.nl benaderd om een stukje te schrijven voor de rubriek ‘Objectief‘, waarin ik zes foto’s van mijn keuze zou bespreken.
Zoals bekend schrijf ik graag en ook nog eens over fotografie….dus die uitdaging pakte ik graag aan.
Alleen het kiezen was wat lastig, maar hieronder is mijn uitendelijke selectie te zien:

Regal Jumping Spider (Phidippus regius) female door Marianne Brouwer
Een keuze maken uit de portfolio van ‘Guurtje‘ is vrijwel onmogelijk. Een galerij tot aan de nok gevuld met de prachtigste modellen, stuk voor stuk in de meest sfeervolle settingen en vele voorzien van het zeer herkenbare en zo typerende ‘Marianne-licht’. Hoewel de belichting in deze foto wat minder een hoofdrol speelt, springt deze er voor mij uit vanwege het hoge aaibaarheidsgehalte. De focus licht voornamelijk op die leuke kraaloogjes, terwijl de omgeving grotendeels buiten het scherptegebied is gehouden. Marianne weet met haar fotokunsten hier zelfs een spin knuffelbaar te maken.

Drying Wings door Bas van Laarhoven
Deze foto van Bas van Laarhoven had bij wijze van spreken in de oertijd genomen kunnen zijn, lang voordat er mensen bestonden. Ware het niet dat er toen nog geen camera’s waren en misschien ook geen aalscholvers, maar dat is wat deze foto voor mij uitstraalt: overweldigende rust in een wereld waarin auto’s, Facebook en stress niet lijken te bestaan. Naast een uitstekende techniek vooral ook een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats zijn.

Light illusion door Andrea Gulickx
In deze foto van Andrea kan ik echt verdwalen. Al die lichtjes en glimmertjes in tegenlicht. Wat een natuurpracht. Uiteraard beheerst deze fotografe de technieken, maar wat belangrijker is, is dat zij zelf betoverd wordt door het licht en dat is wat mij betreft de kracht van dit beeld: het is echt. Dit is dan ook typisch een foto waar je niet teveel over moet zeggen, maar gewoon lekker lang naar moet kijken en van moet genieten. Want een foto met hypnotiserend vermogen, hoe gaaf is dat?!

Happy New Year door Leon Baas
Ook bij een keuze uit de portfolio van Leon Baas had ik het zwaar. Elke foto is een klein kunstwerkje op zich, maar één ding hebben ze (bijna) allemaal gemeen: centraal staat een insectmodel in de meest fantastische kleuren en licht. Vaak wordt de doorschijnende eigenschap van het insect benadrukt, doordat het licht er van achter door heen schijnt. Maar van welke kant het licht ook komt, welk model de hoofdrol ook speelt, allemaal zijn ze zelfs op postzegelformaat zijn nog herkenbaar als een echte Leon Baas en wie doet dat hem na?

Butterfly door Loulou Beavers
Loulou heeft er niet voor gekozen de vlinder heel groot in beeld te zetten, maar geeft haar juist de ruimte, waardoor ze optimaal tot haar recht komt. Dankzij de prettige compositie en het kleurcontrast speelt de vlinder de hoofdrol en de liefelijke, pastelkleurige achtergrond zorgt voor de benodigde sfeer en laat de vlinder lekker het beeld uit knallen.

Na regen.....door Mariska Boertjens
Zo’n heel klein wezentje, waar we vaak genoeg nauwelijks oog voor hebben en misschien zelfs wel op gaan staan. Datzelfde wezentje is de ster in deze foto. Door het lage standpunt wordt de mier door Mariska als het ware op een voetstuk gezet. De ‘lichtshow’ om hem heen draagt nog een extra bij aan het beeld van een artiest op een podium. Prachtig hoe dit zo algemene wezentje hier tot topmodel verheven wordt.

Origineel artikel: http://zoom.nl/artikel/community/22464-objectief-met-roeselien-raimond.html

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Loes Belovics schreef:

  Je hebt echt juweeltjes geselecteerd Roeselien, en daarbij ook goed weergegeven waarom je deze keuzes hebt gemaakt.
  Groetjes Loes

  1. roeselien schreef:

   Dank voor je leuke reactie, Loes.

   Groetjes, goed wkend,
   Roeselien

 2. Frans Batenburg schreef:

  Een hele mooie keuze heb je gemaakt . Een opvallende hoge kwaliteit heb je weten uit te zoeken op de zoomsite. Veelal zie de bekende vriendtjes elkaars plaatjes kiezen omdat ze op elkaar stemmen . Gelukkig zie hier een positieve uitzondering , wat een aantal bijzondere foto’s heeft opgeleverd. Ook goed onderbouwd hoe je tot je uiteindelijke keuze ben gekomen. Hier wordt ik dus blij van, echt fotowerk.
  gr Frans

  gr

  1. roeselien schreef:

   Hi Frans,
   Dank voor je leuke reactie.
   Nog best lastig om uit zo’n enorme database 6 favoerieten uit te zoeken en inderdaad óók om je niet te laten verleiden door bekende naamjes..;)

   Maar inderdaad: het gaat hier om de foto’s: leuk dat dat te zien is.

   Groetjes & goed weekend,
   Roeselien

 3. andrea schreef:

  Ik vind het een hele eer dat ik erbij sta Roeselien dank je wel! Wat een prachtige foto’s heb je uitgekozen. Ik kan me er helemaal in vinden ook in je comments. 🙂 Groetjes Andrea

  1. roeselien schreef:

   Ja he…? Echt 6 juweeltjes, stuk voor stuk..:D
   Het was erg leuk om daar iets over te kunnen schrijven, goed te lezen dat je het leuk vindt.

   Goed weekend & groetjes,
   Roeselien

   1. Andrea schreef:

    🙂 Fijn weekend!

 4. Leon Baas schreef:

  Geweldig om te lezen allemaal Roeselien!
  Hartstikke leuk dat ik er bij mag staan:)
  Groetjes,
  Leon

  1. roeselien schreef:

   En met een prachtfoto, Leon. 😀
   Leuk dat je t een leuke selectie en verhaal vindt!

   Goed weekend * grtz,
   Roeselien

 5. Wat een leuke verrassing om dit voor Zoom te mogen schrijven en je eigen selectie foto’s te mogen kiezen. Mooi gedaan, Roeselien. Groetjes, Joke

  1. roeselien schreef:

   Ja, dat was inderdaad erg leuk 😀

   Dank voor je reactie en goed weekend,
   Roeselien

 6. www.gonnievandeschans.blogspot.com schreef:

  Een mooie selectie, zal inderdaad niet gemakkelijk zijn geweest. Stuk voor stuk kleine juweeltjes. Ook je bespreking van de foto’s is erg goed gedaan. Het werk van Guurtje, Bas en Mariska ken ik nog niet, maar ik ga ze snel even googlen.
  Groetjes, Gonnie

 7. Menno Schaefer schreef:

  Heel fraaie selectie, is ook erg lastig om te kiezen als ze dit aan je vragen. Maar je zou vast nog veel meer kunnen kiezen. Leuk dat ze je vroegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s